TIETOJA OHJELMASTA JA ESIINTYJISTÄ 2019

Kuvat ja tekstit ovat median vapaasti käytettävissä. Kuvaajan nimi on mainittava käytön yhteydessä.

 

 

Lapsille ja lapsenmielisille

  

VAHTIKOIRAN vieraanvara VEIKKO_kuva Anja_Erämaja
VAHTIKOIRA VEIKKO                                                                           KUVA ANJA ERÄMAJA
ERKKOLA

VAHTIKOIRAN VIERAANVARA     

            
Tarinakonsertissa Vahtikoira Veikko järjestää juhlat ja tarjoilut ovat sen mukaiset! Mitäköhän ohjelmaa Veikko keksii juhliin? Yhdessä ihmetellään, miksi aika aina kiiruhtaa kun on kivaa? Saa leikkiä ja laulaa mukana!

Esiintyjät: Tuija Rantalainen (laulu ja piano) ja Veini Nupponen (Vahtikoira Veikko, laulu ja saha).
Käsikirjoitus ja sävellykset: Tuija Rantalainen. Tekstit: Tuija Rantalainen, Anja Erämaja, Kati Valjus.

 

 

 Musiikkia

 

Rista Tuura kuva Kari Kohvakka
RISTA TUURA                                                                                               KUVA KARI KOHVAKKA 
VANHA KUNNANTALO

AINA TOISTAISEKSI - RISTA TUURAN LAULUJA
 
Miten sen laulaisin, miten sen kirjoittaisin, että se olisi siedettävästi totta?

Laulujen tekemisessä oudointa ja hauskinta on, että etukäteen on vaikea tietää, mistä biisi aukeaa. Jokin laukaisee laulun sisälläni, ja yritän antaa sen tapahtua, puuttumatta siihen. Nopeat tunnesävähdykset pistävät musiikin meren sisälläni roiskumaan. Kuulen jotain huvittavaa tai kamalaa, näen jotain, joka muistuttaa minua jostain; joskus vain alkaa soittaa jotain. Yritän pysytellä valppaana ja valmiina olemaan musiikin kanssa. Musiikki on yleensä minulle sekä että, harvemmin joko tai. Jos yritän olla poissulkeva, laulu katoaa.

Kun alkaa olla selvää, että biisillä on jotain omaa; sävy, ilme, yritän hiukan säveltää sitä. Pidän paljon toisten ihmisten säveltämästä musiikista. Omien kappaleideni suhteen minulla on “sääntö”: annan niiden muotoutua tunteen ja vaiston ohjaamana. Silloin se, mitä olen opiskellut ja opiskelen koko ajan musiikista, tihkuu omaan tekemiseeni. Suurin osa työskentelystäni ei liity omien biisien tekoon suoraan. Annan biiseille vain säännöllisesti huomiota, pieniä hetkiä kerrallaan, ja alitajunnan mylly työstää niitä eteenpäin.

Rohkeutta tarvitsen, uskallusta ottaa koko ajan omat tekstit ja säveliköt eteeni. Siihen annan itselleni sääntöjä: aamulla, hiukan, vain vähän, mutta kuitenkin pikku kurkistus. Ennen lounasta, mieti tuota paikkaa, kokeile laulaa se. Onko se totta nyt? Miten siitä tulisi eheä ja omaleimainen? Lauluja tehdessä saatan yllättyä jostain vanhasta kivusta, joka palaa uutena. Seison rajallani ja huudan kuin lapsi toista takaisin, palaamaan. Toisaalta myös leikin kuin lapsi; syvennyn, innostun ja ajantajuni katoaa.

  

 
 
 
 
 Ida_kalle_planeetat_promo
IDA PAUL JA KALLE LINDROTH
KRAPIN PAJA
 

IDA JA PAUL

 
Maksullinen konsertti!  Ida Paulin ja Kalle Lindrothin keikalle liput ennakkoon Krapin verkkokaupasta: verkkokauppa.krapi.fi /  hotelli Krapin vastaanotto

 

kaija-ile-800x600
KAIJA KÄRKINEN JA ILE KALLIO
GUSTAVELUND
 
 
Duo Kaija Kärkinen ja Ile Kallio aloitti yhteisen musiikillisen matkansa Hullusta yöstä vuonna 1991. Siitä lähtien pari on keikkaillut ahkerasti sekä bändin kanssa että duona. Kaija Kärkinen ja Ile Kallio ovat julkaisseet yhdessä kymmenen studioalbumia sekä yhden kokoelman.

Vuonna 1995 julkaistun ensilevyn hitti Sade toikin kaksikon kerralla koko kansan tietoisuuteen. Siitä lähtien jokainen julkaistu albumi on tuonut lisää nimikkeitä Kaijan ja Ilen meriittilistaan, muun muassa Täysikuu, Aurinko nousee taas, Valkoiset valheet, Jan ja Kuka saa kyyneleet.

Uusin albumi, Köyhän naisen paratiisi, julkaistiin maaliskuussa 2012. Levyllä on omien kappaleiden lisäksi covereita, jotka ovat vuosien varrella kulkeneet mukana, sydämessä ja keikoilla. Suomenkieliset tekstit ovat yhtä lukuunottamatta Kaijan käsialaa.

 

 

 Duoemiliasuvi1_2019_photobySamiPerttilä
EMILIA LAJUNEN JA SUVI OSKALA                                                             KUVA SAMI PERTTILÄ   
KLAAVOLA, KRAPIN MANKELI, LOTTAMUSEO, ALEKSIS KIVEN KUOLINMÖKKI, HALOSENNIEMI  


PYÖRÄILEVÄ VIULUDUO - DUO EMILIA LAJUNEN & SUVI OSKALA viisikieliset viulut

Viiden pysäkin keikalla duo pyöräilee yleisön joukossa ja pysähtyy varttitunniksi viiteen eri tapahtumapisteeseen soittamaan vauhdikasta kamarikansanmusiikkia. 
"En ennen tätä konserttia ymmärtänyt mitä todellinen duosoitto on. Heillä oli muusikkoina uskomaton yhteys toisiinsa koko keikan ajan." - Veikko Halmetoja, galleristi ja taidekriitikko
”Itkin, nauroin ja ostin levyn. Huikeat mimmit, yksi elämäni parhaista klubikeikoista evö!” - Rosa Meriläinen, kirjailija
Keväällä 2018 toisen levynsä 'Piilokisa' julkaissut kahden viisikielisen hybridiviulun yhtye Duo Emilia Lajunen & Suvi Oskala on akustinen kokoonpano, joka kuulostaa soittajamääräänsä suuremmalta, mahtuu pieneen tilaan eikä tanssittavuuttakaan musiikista puutu!
Duon soittajat ovat alansa huippua ja virtuoottisuudessaan musiikkia voisi kuvata myös kamarikansanmusiikiksi. Yhtyeen ohjelmisto koostuu suomalaisien arkistojen helmistä, jotka yhtye on sovittanut näköisekseen. Uutuutena duon ohjelmistossa on koti- ja ulkomaisilta kollegoilta tilattuja sävellyksiä, joissa duon ilmaisu laajenee entisestään.
Yhtye on konsertoinut Suomessa laajasti ja ulkomailla yhtye on esiintynyt Etelä-Koreassa, Intiassa sekä Pohjoismaissa. Ensilevynsä ‘Tyttörinki’ duo julkaisi vuonna 2012. Samana vuonna yhtye voitti Konsta Jylhä -kilpailun perinnesarjan I:n palkinnon sekä sai erikoismaininnan perinnetuntemuksesta.
"Perinnetuntemus ja vahva oma ääni yhdistyvät duon soitossa ja mikä virkistävintä, turha krumeluuri on vältetty. Soitossa kyse tuntuu olevan musiikista; menosta ja poljennosta." - Amanda Kauranne, Kansanmusiikin ilta, YLE 1

Lisätietoa yhtyeestä löytyy internetistä osoitteista www.facebook.com/duoemiliasuvi ja www.youtube.com/duoemiliasuvi 
 
 
 
 
 
 
190115-Baloo-8477
BALOO                                                                                               KUVA DAVID JACOB
ONNELA

 

BILEBÄNDI BALOO 

Maija Sipiläinen, laulu

Lauri Hongisto, kitara ja laulu

Jaakko Kulo, basso ja laulu

Juho Kaskinen, rummut

Julius Sihvonen, koskettimet ja laulu

”Villiä meininkiä on tarjolla kun Baloo päästetään vapaaksi. Yhtye koostuu musiikin ammattilaisista, jotka tietävät miten kuulijaa viihdytetään. Baloo tarjoaa lämpimän tunnelman ja parhaat stemmalaulut.”

 

 

 

 

Irkkubändi 2
ERIN´S FRIENDS                                                                                     KUVA MIKA AUTERE
GUSTAVELUND

KANSANMUSIIKKIA ATLANTIN MOLEMMIN PUOLIN

 

Hanni Autere          laulu, viulu

Seppo Sillanpää         banjo, mandoliini, viulu

Heikki Kylkisalo         irlantilainen säkkipilli, tinapilli, huuliharppu

Kalle Jämsén             kitara, bodhran

Transatlanttiseen musiikkiperinteeseen erikoistunut 4-henkinen yhtye tuo Gustavelundin iltaan tuulahduksen niin irlantilaisesta pubista kuin yhdysvaltalaiselta folk-festivaalilta. Illan muusikot tunnetaan useista maamme folk-yhtyeistä ja nyt he kokoontuvat yhteen taiteiden yössä. Ohjelmassa niin vauhdikasta irkku-reeliä kuin tunteikkaita folk-lauluja! 

Seppo Sillanpää on pitkän linjan folkmuusikko, jonka aktiivinen ura alkoi 70-luvun alussa Kalle Jämsénin ja Pepe Ahlqvistin kanssa Yolk-yhtyeessä. Suuri yleisö muistanee hänet parhaiten yhtyeistä Vanha Isäntä, Pihasoittajat ja Cumulus. Sillanpää on julkaissut omia sooloinstrumentaalilevyjä ja kielisoitinoppikirjoja sekä useita folk-levyjä tyttäriensä Jemina ja Selina Sillanpään kanssa. 

Hanni Autere on kokenut ja laaja-alainen musiikin ammattilainen, joka esittää yhtä mielellään passio-musiikkia kuin kansanmusiikkia. Autere on konsertoinut 30 vuoden aikana laajalti koti- ja ulkomailla, mm. Keski-Euroopassa, Kiinassa ja Yhdysvalloissa. Hän on julkaissut kolme soololevyä, joista uusin on tänä vuonna ilmestynyt On the Way and There.

Heikki Kylkisalo on nuoren folk-polven eliittiä. Hän on yksi harvoista maamme irlantilaisen säkkipillin (Uilleann pipes) taitajista. Lisäksi hän hallitsee myös muita kelttiläisen musiikkiperinteen puhaltimia kuten tinapillit ja ns. low whistle. Hänen toinen ”muusikkominänsä” on taitava rock-kitaristi omassa rock-triossa. Hänen intonsa ja lahjakkuutensa tuntien voi sanoa, että useita merkittäviä projekteja ja yhtyeitä on vielä edessäpäin.             

Kalle Jämsénin muusikkoura tunnetaan parhaiten folk-yhtyeistä Mayflower ja Korkkijalka sekä duo-vuosistaan tuusulalaistuneen bluestaiturin Pepe Ahlqvistin kanssa. Mayflower oli suomalaisen bluegrass-musiikin uranuurtajia ja Korkkijalka puolestaan oli 80-luvulla maamme tunnetuin irlantilaista musiikkia soittava kokoonpano. Yhtyeen jäsenet muodostavat edelleen keskeisen rungon helsinkiläisen O’Malley’s pubin keskiviikkoissa irkkujameissa.

 

 

 

 01c
SLACK BIRD                                                                                       KUVA OLLI KAUPPINEN
GUSTAVELUND 

BANJO/HAITARIDUO

Ympäri maailmaa aktiivisesti kiertävän Slack Birdin musiikki yhdistää Appalakkien banjoperinteet, suomalaisen kansanmusiikin ja punkin, jota synkkä haitaridrone ympäröi. Yhtye on julkaissut pari splittiseiskaa, kasetteja, yhden 7" ja syksyllä 2016 ilmestyneen debyyttialbumin "Let's Start Wearing Capes", sekä keikkaillut 14 eri maassa Europaassa kuin myös Yhdysvaltojen itäisellä rannikolla.  Keväällä 2018 Slack Birdiltä ilmestyi toinen albumi "Aleta Au", jonka myötä yhtye kiertää jälleen ympäri Eurooppaa banjo/haitari -duona.  

"Slack Bird create something here apologetically unique that is very approachable. Music like this becomes a shining light in a sea of imitation. To the Trad Folkies and Crust Punks alike, Slack Bird manage to straddle seemingly distant genres effortlessly and with aplomb." 
-FATEA Magazine 

"Banjo ja harmonikka synnyttävät yhdessä niin vauhdikkaita kuin tyynnyttävän rauhallisiakin äänimaisemia, jotka vangitsevat mielenkiinnon" 
-Kaaoszine

"Etenkin hitaammin soljuvissa kappaleissa haitarin ja banjon kudelma on niin väkevä, että välillä käy raskaaksi hengittää."  
-Keskisuomalainen
 
Musiikkivideo uusimmalta albumilta: https://www.youtube.com/watch?v=d0JrKIxYlE0
Uusin albumi, Aleta Au:   https://slackbird.bandcamp.com/
 
 
 
 
 
 
Pajaband
PAJABAND
KRAPIN PAJA
 

KRAPIN PAJAN BÄNDI

Paja Band on kulttuuritalo Krapin Pajan oma orkesteri. Orkesterissa vakituisesti soittavat Jussi Hongisto (basso ja laulu), Altti Uhlenius (kitara ja laulu), Petri Rahikkala (piano) ja Jake Saarinen (rummut). Jos tälle kokoonpanolle antaa vapaat kädet, niin ohjelmisto on läpileikkaus viihdemusiikkia, rockia, jazzia, bilehittejä ja progehelmiä.  Paja Bandin motto onkin; ”Jokaiselle jotenkin”. Mottoa on toteutettu menestyksekkäästi toivelauluilloissa, joita on järjestetty Pajassa kymmenkunta.

   
 
 
 
saatsi
LOIMOLAN VOIMA                                                                                  KUVA KATJA LÖSÖNEN
KLAAVOLA
 
FOLKIA KARJALANKIELELLÄ
 
Loimolan voima on karjalankielinen lofi-folk -yhtye, jonka juuret ovat muutaman sukupolven takaa Raja-Karjalasta, Suistamon kirkonkylältä.  Karjalankieliset tarinat kumpuavat rajan tältä ja tuolta puolen, tuonpuoleisesta ylihuomiseen. Musiikissa kuuluu rakkaus luontoon ja yksinkertaiseen elämään. Laulun, domran ja ukulelen lisäksi luupataan toisinaan sekaan rytmejä ja melodicaa. Taustanauhojen käyttökään ei ole Loimolan voimalle vierasta, vaikka toki myös alastonta tarinan säestämistä hyödynnetään. Korkealle ja trendikkäästi ei kuitenkaan liidellä. Äänimaisema on enemmänkin putkiradioon tuupatun korpimetsän kaltainen. Karjalan kieltä puhuu äidinkielenään Suomessa vuonna 2018  arviolta 5 000 ihmistä. Tiesitkö sen? Loimolan voiman missio on tehdä karjalan kieltä tunnetuksi musiikin kautta. Karjala on uhanalainen, mutta elävä kieli ja se vaatii rohkeaa tuuletusta kohti 2020-lukua. 
Loimolan voima on: Mika Saatsi: sävellykset, laulu, domra, ukulele, rytmisoittimet, looper, taustanauhat Niko Saatsi: sanat, karjalankieliset tekstit

 

boogie4us@gmail.com 

www.facebook.com/loimolanvoima

 

Loimolan voiman Taiteiden yön keikoilla juhlistetaan juuri ilmestynyttä debyyttijulkaisua Enzimäne. Levy löytyy kaikista suoratoistopalveluista ja sisältää kappaleet: Sugyzy, Kinahmo ja Mucoin kois.
   
 
 
Migä Loimolan voima? Loimolan voima on karjalankielini lofi-folk -joukko, kumbazen juuret tullah muudaman sugupolven tagua Raja-Karjalas, Suistaman pogostal päi. Karjalankielizet starinat roitah rajan täldä i tuolda puolen, tuonilmazis huomenenjälgizeh. Muuzikas kuuluu rakkahus luondoh da yksinkerdazeh elämäh. Laulun, domran i ukulelen segah luupatah toizinah ritmua da melodikua. Tagusnauholoin käytös ei ole Loimolan voimal ni ouduo, hos taki hyödynnetäh dai pal'l'asta starinan säjessystä. Korgiel da leyhkiesti ei haihatella ni midä. Iänimaizema on enämbi kuin korbimeččä, kudain on tuupattu butkiradion sizuksih. Karjalan kieldä pagizou Suomessa muamonkielenä ozapuilleh 5000 ristikanzua vuodena 2018. Tiijätgö sen? Loimolan voima ruadau karjalan kieldä nägyväksi muuzikan kauti. Karjala on varavonalaini hod elävä kieli, kumbani pidäy viijä rohgiesti kohti 2020-luguo. 
Loimolan voima on: Mika Saatsi: melodiet, pajatus, domra, ukulele, ritmasoittimet, looper, tagusnauhatNiko Saatsi: sanat, karjalankielizet tekstat
 
 
 
 
 
 
aallotar, iso
AALLOTAR                                                       KUVA KARI KOHVAKKA
HALOSENNIEMI, FJÄLLBO
 

AALLOTAR JA HUILU

 Aallotar on Tuusulan Taiteiden Yön vakiohahmo, joka soittaa tänä vuonna huilullaan haikean kauniita barokkisävelmiä. Aallottarena esiintyy nokkahuilisti ja traversisti Sini Vahervuo. Hän on kysytty solisti ja kamarimuusikko ja konsertoi aktiivisesti erilaisissa vanhan musiikin kokoonpanoissa, kuten  barokkiorkesteri Ensemble Nylandiassa (joht. Matias Häkkinen), renessanssinokkahuiluyhtye Q  Consortissa, Suomalaisessa barokkiorkesterissa ja Espoon Barokissa. Sini Vahervuo on konsertoinut Euroopassa, Kanadassa ja useilla festivaaleilla ympäri Suomen (mm. Aurore  Renenssassimusiiikkijuhlat, BarokkiKuopio, Helsingin Juhlaviikot, Helsingin Urkukesä, Urkuyö ja Aaria, Oulun vanha musiikki, Vanhassa vara parempi) sekä mm.  Korvissa soi ja Café Barock -konserttisarjoissa ja suunnitellut useita konserttikokonaisuuksia kuten Kauneimmat barokkijoulut-konseptin. 
 
 
 
   DSC02377 
OLD RAVENS BLUES BAND                                                                       KUVA TIMO HAPPONEN
ONNELA 
 
OLD RAVENS BLUES BAND
Josi Kaijalainen: bassoSimo Lämsä: rummutUrpo Sillman: laulu, kitaraPekka Nieminen: kitara, laulu Bändin ohjelmisto koostuu lähinnä Chicago-bluesin klassikoista mutta emme ole unohtaneet myöskään outlaw-countryn sankareita. Kutsumme itseämme ”Free rhythm and blues bändiksi”, niinpä soitamme vapaita tulkintojamme roots-klassikoista.Old Ravens Blues Band, aloitti nimellä The Old Ravens of The Ghosthouse (nimi lyhennettiin säästösyistä viime talvena) sai alkunsa Eikan pubissa 2015- 2016 kerran kuussa pidettyistä  Josi’s Way blues jameista.  ”Vanhat Korpit” tekivät ensimmäisen keikkansa Järvenpään Puistoblues 2016 aikaan. Ja sen jälkeen on kierretty Järvenpää – Kerava – Helsinki alueilla keskimäärin keikka ja kuukausi, välillä tiheämminkin, sekä vierailtu ystävieNvetämissä jami-illoissa.  
 
 
 
 
 
 Neljän tähden Jallu Kuva Kari Kohvakka  
NELJÄN TÄHDEN JALLU                                                                          KUVA KARI KOHVAKKA
ATELJEERI 
 
 
AKUSTISTA ROCKIA
 
Neljän Tähden Jallu soittaa rock -klassikoita 70-luvulta tähän päivään asti.
Covereita neljän tähden mausteella, silti alkuperäisiä sävellyksiä kunnioittaen.
 
Bändin jäsenet: Kitara - Otto Haalahti
                          Basso- Ville Määttänen
                          Rummut - Mikko Snellman
                          Laulu - Jalmari Lindberg
 
 
 
 
 
 
    satu ja henri1 kuvaSATU KAARISOLA-KULO JA HENRI TIIHONENVANHA KUNNANTALO 

ÖÖLAUL - VIROLAISEN LIEDIN KASVOT 

 ”Vete ema veeretab laineid liivale,Vaikseid virvendeid hellasti, kuldseid kangaid kaunisti, kaldale… ” ”Veden äiti vierittää laineita hiekalle, hiljaisia väreilyjä hellästi, kultaisia kankaita kauniisti…”-G. Ernesaks: Hämardunud rannal (käännös L. Raadik-Östring) Viron rantojen suvituulet tuovat viestiä Tuusulanjärven rannoille tässä konsertissa, jossa virolaisen liedin monet kasvot näyttäytyvät noin sadan vuoden ajalla viiden säveltäjän minikoosteessa.Joukossa ”Mu isamaa on minu arm”-säveltäjän Gustav Ernesaksin, Tuudur Vettikin,Ester Mägin, Paul Elkenin ja tähtitieteilijä-säveltäjä Urmas Sisaskin lauluja.Tekstit (mm. Aino Kallas, Sandor Petöfi, Villem Ridala, Marie Under) sivuavat monenlaista kuvaa ja maisemaa, tunteita ja tarinoita. Aikaa tähtien tilassa.Sopraano Satu Kaarisola-Kulo on Järvenpäässä asuva taiteilija, joka on toiminut vuosien saatossa niin laulupedagogina, liedlaulajana, uuden kotimaisen laulumusiikin kantaesittäjänä kuin Tuusulanjärven nykyisen taiteilijayhteisön aktiivisena jäsenenä. Henri Tiihonen on syntyjään järvenpääläinen pianisti ja pianopedagogi, joka on opiskellut Italiassa erikoistuen 1900-luvun musiikkiin sekä liedpianismiin.  
 
 
 
 
 kuva2INKA KALLÉN, JARI VAINIONKUKKA, KALLE TAHKOLAHTI JA JUSSI HONGISTOKRAPIN KESÄTEATTERI                                                                         KUVA AINO SALONEN  

ELOKUVASÄVELMIÄ 

Keski-Uudenmaan teatterin näyttelijät tulkitsevat elokuvasävelmiä Tuusulan Taiteiden Yössä. Näyttelijäkaartia johtaa musiikin monitaiturina tunnettu järvenpääläinen Jussi Hongisto, jonka oma kappalevalinta tulee olemaan yllätys.– Suurin osa elokuvamaailman biiseistä on opeteltavissa, uskoo Jussi Hongisto
Yksi mieleenpainuvimmista elokuvasävelmistä hänelle on ollut Aerosmithin "I Don’t Want to Miss a Thing" elokuvasta Armageddon (1998). Sen hän on esittänyt muun muassa aikoinaan Järvenpään Swengissä. Tuusulan Krapin lavalle Hongisto aikoo valita kuitenkin jotain intiimimpää.
– Erityisesti musikaalipuolelta löytyy paljon vaikuttavia biisejä, Hongisto pohtii.Hongiston lisäksi Krapin kesäteatterin lavalla esiintyy tuusulalaisnäyttelijä Inka Kallén, joka on valinnut kappaleekseen "I Wanna Be Loved by You". Se muistetaan yhdysvaltalaisnäyttelijä Marilyn Monroen esittämänä elokuvasta Some Like It Hot (1959).– Valitsin kappaleen, joka toimii myös visuaalisesti, Kallén perustelee.
Marilyn-ilmeen luomiseen tarvittava rekvisiitta löytyy Keski-Uudenmaan teatterin pukuvarastosta.
Kallénille musiikki on aina ollut olennainen osa elämää. Näyttelijä kertoo tulevansa musikaalisesta suvusta, ja usein häntä pyydetäänkin esiintymään perheen ja ystävien juhlatilaisuuksissa.
– Lapsesta saakka olen tehnyt lauluja veljeni kanssa. Kerran teimme yhden oopperankin, Kallén muistelee.Tuusulalaisnäyttelijä Jari Vainionkukka on valinnut kappaleekseen My Rifle, My Pony and Me lännenelokuvasta Rio Bravo (1959). Sen hän on viimeksi esittänyt helsinkiläisen Koko-teatterin lavalla Jaakko Saariluoman kanssa vuonna 2003. Rio Bravo -elokuvan vankilakohtauksessa kyseisen kappaleen Ricky Nelsonin kanssa esittää Dean Martin
– Kappalevalinta oli minulle itsestäänselvyys, sillä olen katsonut isäni kanssa länkkäreitä pienestä pitäen, Vainionkukka kertoo.Lisäksi Krapin kesäteatterin lavalle astuu järvenpääläinen mentalistinakin tunnettu Kalle Tahkolahti, jonka biisivalinta kohdistuu todennäköisesti joko vanhempaan Hollywood-musikaaliin tai Disney-piirrettyyn.
– En ole päässyt pitkään aikaan harjoittamaan laulutaitoani ja nyt siihen löytyi hyvä tilaisuus, Tahkolahti iloitsee.Näyttelijöitä säestämään lupautunut Jussi Hongisto uskoo, että laulamaan voi – ja pitääkin opetella. Etenkin näyttelijöille laulutaidosta on hänen mukaansa vain etua.
– Laulaminen on lihastyötä siinä missä soittaminen, pituushyppy tai jääkiekkokin. Kyllä luisteluakin täytyy ensin harjoitella ennen kuin voi alkaa pelata jääkiekkoa, Hongisto vertaa.
 
 
 
 
  IMG_9636
MINNA TUHKALA, MIKKO-PEKKA SALO MARKO MUSTONEN JA
ESKO PIIPPO
VANHA KUNNANTALO  
 
KUULA-LEINO & SUOMEN TAITEEN KULTAKAUSI  Konsertti sisältää Toivo Kuulan musiikkia, kerrontaa Toivo Kuulan ja Eino Leinon ystävyydestä sekä kuullaan Leinon runoutta. Lisäksi konsertissa heijastetaan taustalle 1900-luvun vaihteen maalareiden töitä. Minna Tuhkala viulu, Mikko-Pekka Salo sello, Marko Mustonen piano & kerronta Esko Piippo ( kirjailija julkaissut monet Eino Leino kirjat)
Konsertoimme Jenny ja Antti Wihurin rahaston tukemana. 
 
 
 ­  

Sirkusta, tanssia, liikettä

  Copy rights Mia Bergius(2)
HANNA MOISALA JA MILLA KURRONEN                                                             KUVA MIA BERGIUS
HYRYLÄN TORI 
 
LUMO COMPANYN VAGABOND
"Vagabond" on 35-minuutin ulkoilmateos joka on saanut inspiraationsa vuoden 1991 klassikkoelokuvasta Thelma & Louise. Nykysirkusesitys Vagabond riuhtoo irti tutusta ja turvallisesta. Karkumatkalla eletään tässä ja nyt eikä kaksikon päämäärää turhaan alleviivata. Tarinaa kuljettaa taidokas fyysisyys ja hengästyttävä tasapainoilu mitä epävakaimpien objektien päällä. Onni voi vaarallisella matkalla kääntyä nopeasti.Esitys on tunnelmallinen, leikittelevä ja tiivis kuvaus kahden karkurin ohikiitävästä hetkestä autotalli rockilla höystettynä. Bensalta tuoksuva teos sytyttää kapinan kipinän joka jää polttelemaan katsojan iholle.
 
 
 
 
      Kuva artoLöfgren
100STORIES                                                                                                  KUVA ARTO LÖFGREN
GUSTAVELUND 
BURLESKIN MONET KASVOT
How U Burlesque -tapahtumat tuovat burleskia esille elävänä taidemuotona, monimuotoisena ilmiönä.  Mikä burleskissa kiehtoo, vie mennessään harrastuksesta estraadeille?
How U Burlesque -näyttelyssä tuomme esille burleskiartisteja sekä -harrastajia pintaa syvemmältä.Voit tutustua burleskin historiaan, värikkäisiin kiehtoviin asusteisiin, eri tyylisuuntiin, harrastusmahdollisuuksiin, tasselien ja asusteiden tekijöihin.  Voit kohdata burleskiartisteja ja -harrastajia eri puolilta Suomea.  Näyttelyssä tuomme esille  burleskiartisteja- sekä harrastajia pintaa syvemmältä. Esittelemme Burleski-ilmiöön oleellisesti kuuluvia elementtejä, kuten kehopositiivisuus, workshopit, asujen- ja asusteiden tekijöitä. Ammattivalokuvaajia ja heidän burleski aiheisia kuviaan artisteista, burleskista kirjoittavia kriitikoita ja kirjailijoita, makeUp artisteja, tatuointitaiteilijoita...

Voit tutustua burleskin historiaan, värikkäisiin kiehtoviin asusteisiin, eri tyylisuuntiin, harrastusmahdollisuuksiin, asusteiden tekijöihin, seurata valokuvaaja Roni Lipponen Fotographyn valokuvaussessioita. Saat neuvoja ja vinkkejä näyttävän stagemeikin tekemiseen, näet vartalon kukkatatuoinnin tekoa ja  lyhyen oppikurssin "Burleskin Alkeisiin". Näyttelyssä on yllätys show -numeroita, haastatteluja ja keskusteluja. Näyttely elää ja hengittää, muuttaa muotoaan koko tapahtuman ajan. 

How U Burleque -showssa esiintyy lähes 40 burleskiartistia ja se sisältää burleskille ominaisia yllätyksiä.

Burleski -shown  tärkeä tekijä on yleisö. Yleisön reagointi, aktiivisuus, mukana eläminen, kannustus. Burleski on interaktiivista ja parhaimmillaan elämyksellistä, kiusoittelevaa, leikittelevää,  yllätyksellistä -  karnevalistista pirskettä.
Juontajan tehtävä on showssa oleellinen ja haastava. Samalla, kun juontaja esittelee artistin yleisölle, esittelee hän myös yleisön artistille. How U Burlesque-shown juonnon ottaa haltuun powerilla ja sydämellä varustettu monilahjakkuus, köysitaiteilija Tinttu Henttonen.

 Tulossa hyvin elävä, värikäs, interaktiivinen tapahtuma, rikas burleski-ilmiön kokonaisuus.
 How u Burlesque @howuburlesque100stories
 

 Runoja, teatteria, elokuvaa

  Teatteri Metamorfoosi_Karmeet Ämmät puistossa_kuva Soile Mäkelä
TEATTERI METAMORFOOSI                                                                      KUVA SOILE MÄKELÄ
HALOSENNIEMI
 
 
KARMEET ÄMMÄT 
Luonnon kauneus ja Halosenniemen vilkas kulttuurielämä houkuttelee paikalle paatuneemmankin sielun, oli kyseessä sitten taiteilija tai muusa. Teatteri Metamorfoosin Karmeet Ämmät ovat jättäneet taakseen, vaatteidensa lisäksi, naiseuteen liittyvät ahtaat kauneuskäsitykset. Eläköön erilaisuuden kirjo, eläköön kehot täynnä tarinoita! Naamiohahmot liikkuvat alueella vapaasti.
Konsepti: Soile Mäkelä
Esiintyjät: Roosa Hannikainen, Helena Leminen, Soile Mäkelä ja Elina Sarno
Naamiot: Suunnittelu Antero Poppius, toteutus Teatteri Metamorfoosi/ Johanna Kultala
Alastonasut: työryhmä 
www.metamorfoosi.com
 
 
 
 
   VSB_Pojat_luodolla
LASTUJA                          MAALAUS VENNY SOLDAN-BROFELD, KUVA MATIAS UUSIKYLÄ                   
AHOLA 
 
PETER VON BAGH: LASTUJA
 
Dokumenttielokuva kertoo suomalaisen taiteen tarinan läpi vuosikymmenten 1800-luvun lopulta modernin Suomen syntyyn Juhani Ahon, hänen läheistensä ja sukunsa kautta.Peter von Baghin dokumenttielokuvassa pureudutaan niin Juhani Ahon poikien elokuvayhtiöön Aho & Soldaniin kuin pojantyttäreen valokuvaaja Claire Ahoon. Lastuja -elokuvan kuvitus tukeutuu suurelta osin Järvenpään taidemuseon teoksiin ja on pituudeltaan 74 min.Maalaus: Venny Soldan-Brofeldt, Pojat luodolla (Porkkalasta), 1898, öljy. Kuva: Järvenpään taidemuseo    
 
 
 
 

Taidetta ja tarinoita 

  TTY-sarvi-8094-x
MaisemaVALOkuvia SARVIKALLIOLLA                                                             KUVA KARI KOHVAKKA
NÄKYVILLÄ JÄRVEN ITÄRANNALLA JA PAIKOITELLEN RANTATIELLÄ
 
 

MaisemaVALOkuvia SARVIKALLIOLLA


Tuusulanjärven yli avautuva Sarvikallion maisema toimii valoteoksen pohjakankaana Tuusulan Taiteiden Yössä. Sarvikallion luonto on inspiroinut taiteilijoita aina ja se on ikuistettu lukuisiin maalauksiin. Tälläkin kertaa se näyttelee pääosaa, mutta hieman erilaisessa valossa.
Yön aikana valoteos muuntuu hiljalleen ja sitä kannattaakin seurata pidemmän aikaa. Huomaatko muutoksen? Näitkö kenties jotakin, vai oliko se vain mielikuvituksen tuotetta? Ympäröivä luonto ja olosuhteet tarjoavat teokseen omalta osaltaan ennakoimattomia elementtejä.
Teoksen takana ovat Hannes Nieminen ja Pekka Korpi. Hannes Nieminen on tuusulalainen pitkän linjan ammattilainen tapahtumatuotantojen, esitystekniikan sekä erityisesti äänentoiston saralla. Pekka Korpi puolestaan on toiminut vuodesta 2005 lähtien valosuunnittelijana tapahtuma- ja taidekentällä. Korpi tunnetaan myös laservalotekniikan tekijänä. 

 
PekkaHalonen_Punapukuinennainen1911_PeuranMuseosaatio__kuvaMattiRuotsalainen_press
NAISIA TUPA TÄYNNÄ-NÄYTTELY
HALOSENNIEMI

 

NAISIA TUPA TÄYNNÄ - MAALAUKSIA NAISILTA KUIN NAISISTAKIN

Kesällä Halosenniemi täyttyy naisista muuttuvissa rooleissa. He ovat loistavia taiteilijoita, malleja, innoittavia muusia, rakkaita vaimoja, lapsia – joskus myös viettelijättäriä. Pekka Halosen lisäksi näyttelyn taiteilijoita ovat muun muassa Elin Danielson-Gambogi, Maria Wiik, Helene Schjerfbeck, Anna Sahlstedt, Amelie Lundahl, Fanny Churberg, Ellen Thesleff, Venny Soldan-Brofeldt, Albert Edelfelt, Akseli Gallen-Kallela, Eero Järnefelt, Tyko Sallinen, Eero Nelimarkka.


MONET KASVOT - OPASTUKSIA NÄYTTELYN TEOKSIIN
Vartin kestävillä museo-opastuksilla avataan erilaisia näkökulmia näyttelyn mielenkiintoisiin naisteemoihin. 

 

 

 

 KaarloVuori_JHErkon muotokuva1897_yksityiskokoelma_KuvaKariKohvakka
 NÄYTTELY SYDÄNTEN MIES                                                   MAALAUS KAARLO VUORI
 ERKKOLA 

 

SYDÄNTEN MIES - 170 VUOTTA J.H. ERKON SYNTYMÄSTÄ

J. H. Erkko oli noussut köyhän kansan parista opiskelun avulla sivistyneeseen keskiluokkaan. Erkko toimi monin tavoin kansanvalistuksen hyväksi ja tunnusti työväestön ja naisten oikeudet. Lauluiksi sävellettyinä monet hänen runonsa ovat edelleen suomalaisille rakkaita. Näyttelyssä juhlitaan runoilijaa taideteosten, valokuvien ja arkistoaineiston avulla.

ERKON NAISET -OPASTUKSIA Taidehistorioitsija FM Marjo Kuula

 

 

 Untitled-1(1)
 SAKKE KOVALAINEN                                             MAALAUS SAKKE KOVALAINEN
 VANHA KUNNATOLO

 

YÖKUKKUJA -NÄYTTELY

Kankaanpään taidekoulusta 2016 valmistunut Järvenpääläinen kuvataiteilija, Sakke Kovalainen (s. 1992), esittää Tuusulan Taiteiden Yössä urbaani-aiheisia maalauksia uudessa taidenäyttelyssään Aino -salin aulatilassa. "Näyttelyssäni haluan tuoda esiin kuvattujen kaupunkien ja kaupunginosien arvoituksellisen puolen keskittymällä yön pimeään arkeen."

 

 

 

 beata
KRAPIN KESÄTEATTERI                          MOSAIIKKITYÖ LEENA NIO
KUUMART

KATSOVAT KASVOT -NÄYTTELY 

KuumArt ry on taideyhdistys, jonka kotipaikka on Tuusula ja toiminta-alueena on koko Keski-Uusimaa. Yhdistys perustettiin vuonna 2007,  jolloin yli 30-vuotta toimineet Keravan Kuvataiteilijat ry ja Tuusulan Taideseura ry yhdistivät voimansa. 

 

 

 

 Designia

 

 

Koruseppä_Anu Ek 
ANU EK                                                                                       KUVA JENNI NURMINEN
GUSTAVELUND

 ANU EK DESIGN

Keravalaisen koruseppä Anu Ekin uniikit korut edustavat muotoilua, joissa yhdistyvät kekseliäät yksinkertaiset muodot ja voimakkaat pinnat, joista huokuu käsityön vahva leima. Koruja voi rehellisesti luonnehtia modernin alkukantaisiksi. Anu valmistaa korut miehille ja naisille toiveiden mukaan, materiaaleina pääasiallisesti hopea, pronssi, alumiini ja teräs. Persoonallisia yritys- ja huomiolahjoja syntyy myös useille tahoille korusepän käsistä. Anun taidemetallikoulutuksesta on varmasti hyötyä tekemisissään, sillä uskallusta tarttua vähän järeämpäänkin rautaan löytyy ja uuden luominen ei rajoitu pelkästään koruihin.

”Luova hulluus ja loputon uteliaisuus saa minut kokeilemaan aina jotain uutta ja kun on vielä yllytyshullu, niin sitä löytää itsensä milloin mistäkin mielenkiintoisesta projektista. Yhteistyökuviot muiden tekijöiden ja taiteilijoiden kanssa on yksinyrittäjälle tosi voimaannuttavia ja äärimmäisen tärkeitä. Mutta kaiken tekemiseni pohjana ja lähtökohtana on intohimo ja rakkaus käsillä tekemiseen. Sairastuisin, jos en voisi tehdä työtäni.”

Yhteistyö muotisuunnittelija Teemu Muurimäen kanssa on vienyt Anun koruja Linnanjuhliin useiden vuosien ajan. Tunnetuin yhteistyökuvio lienee Vuoden 2018 linnanjuhlissa laulaja Anna Puun juhlapuku. Anu Ek valmisti Muurimäen suunnittelemaan futuristiseen pukuun metallikorsetin. Lisäksi Anu on suunnitellut Teemu Muurimäen kanssa yhdessä Ateneumin ystävien 100 -vuotisjuhlakorut. Ateneumin ystävät viettävät 100 vuotista taivaltaan tänä vuonna. Sydänaiheisia ”Sadan vuoden ystävyys” -koruja voi ostaa korusepän verkkokaupasta ja Ateneumin museomyymälästä.

Yhdessä kuvataiteilija Pirjo Sieväsen kanssa suunnittelemat Rock Dog -korut vierailivat keväällä Cannesissa Sieväsen näyttelyssä. Nämä Anun valmistamat korut nitoutuvat yhteen Pirjo Sieväsen Rock Dog nimiseen tauluun, jossa on myös Anun toteuttamat nahkaiset kehykset.

Koruseppä on suunnitellut ja valmistaa myös yhdessä sisustussuunnittelija Pia Närhin kanssa uniikkeja ROK! -nahkavalaisimia. Pianu Designin ROK! -valaisimia löytyy Tuusulasta Krapin pajalta sekä Ravintola The New Sherwoodista Keravalta. Anu ja Pianu valmistavat yksilölliset ja personoidut valaisimet myös toiveiden pohjalta asiakkaille.

Uudenmaan yrittäjät valitsivat keravalaisen Anu Ekin vuoden 2019 yksinyrittäjäksi.

www.anuek.fi

  

 

 

Hanna_Karikoski_color

 

HANNA KARIKOSKI
GUSTAVELUND 

MUOTOILIJA HANNA KARIKOSKEN LOIMU -NÄYTTELY 

"Tämä on rakkaustarina. Tämä on kasvutarina.

Vilkkaan mielikuvituksen aikaansaannos. Intohimosta kauneuteen.

Tinkimätön näkemyksen läpivieminen. Eleganssin ja voiman liitto sulassa sovussa.

Ilon kautta viaton usko kauneuteen ja rauhaan.

Syntyi uutta, kiehtovaa, mystistä valoa. Rakkaudesta lajiin.

Minulta sinulle, meille."

 

www.karikoski.fi

 

 

 Perinteisiä taitoja

 

 

puukkomestari ja kuva kuva Kari Kohvakka
MIKKO RYTKÖNEN                                                                                KUVA KARI KOHVAKKA
FJÄLLBO

 

PERINNEAITATALKOOT JA TYÖNÄYTÖS

Puukkomestari ja perinnerakentaja Mikko Rytkönen tekee ja opastaa perinteisen pisteaidan rakentamisessa. Aidan tekoon käytetään nuoria kuusennäreitä, jotka halkaistaan vesurilla. Aidasten sidonnassa käytettävä kuusenkuori pehmitetään tulen avulla.  Kaikki tarpeet ja tarvikkeet ovat paikan päällä. 
Talkoot sopivat yli 16-vuotiaille.  

 

 
 
 

Ohjelmaa koskevat tiedustelut ja yhteydenotot

tuusulantaiteidenyo@gmail.com

tai 040 732 5650